Välkommen till ridskolan!

Hej! 

Vad roligt att du har hittat hit och att du är nyfiken på vår ridskola. Kanske är du som läser helt ny – kanske har du varit hos oss många gånger förut. Det vi ska visa här passar för alla!

Detta inlägg handlar om den fysiska miljön på ridskolan. Vi har varit här på Västra Smedjebol i endast fem år (2018). När vi flyttade hit var det en ‘sovande bondgård’ och allt som har med ridskolan att göra har vi byggt sedan dess. Tidigare hyrde vi ett stall några kilometer härifrån (2006-2018), men sedan lyckades vi då äntligen köpa drömgården. Ridskolan är privatägd och vi som äger och driver den bor också här på gården med vår familj. Vi har ett samarbete med en ridklubb men det har inget med det ekonomiska att göra – ridskolan är ett företag (AB) och allt vi gör på gården och ridskolan är det företaget som står för. Vi tar det i en takt vi förmår. Det betyder att en hel del är klart, men det betyder också att vi fortfarande är i utveckling när det gäller anläggningens byggnationer. Vi är stolta över hur långt vi kommit, men vill också flagga för att det kommer att hända mycket de kommande åren av det du ser idag som lite ‘halvklart’! 

I det här inlägget finns bilder på hur det just nu ser ut i våra lokaler och i våra ytterområden och tillsammans med text som beskriver dem hoppas vi att det ska bli tydligt för dig hur det går till när du ska ta dig från bilen på parkeringen till hästryggen och ridlektionen i ridhuset/på ridbanan och tillbaka igen. En ridskola är en skola och det betyder att du inte behöver kunna någonting alls när du kommer hit – det är vårt jobb att lära dig, och vi älskar vårt jobb! Fråga oss gärna om du undrar över något! 

Det kommer framöver att komma ett till inlägg som kommer att handla mer om den pedagogiska miljön och våra tankar om ridutbildning. Mycket av det kan du hitta redan nu om du söker runt här på hemsidan och i våra sociala medier.

När du kommer till ridskolan är troligtvis det här det första du ser:

Vad bra! Det är det som är meningen. Vad tänker du när du ser det här? Vi hoppas att du tänker på två saker, ungefär såhär;

  1. Perfekt, nu vet jag hur jag ska hitta de platser jag ska besöka på ridskolan.
  2. Åh vad skönt, det här verkar vara en ridskola som arbetar med bildstöd och tydliggörande pedagogik. Här kan jag känna trygghet i mitt lärande ♥️

Hästlistan

Om du kommer till oss för att rida så undrar du nog direkt vilken häst du ska ha. Det har du säkert tänkt på hela vägen i bilen hit, kanske till och med i en hel vecka eller ännu mer. Vi förstår det! Vi som jobbar som ridlärare här idag har också gjort precis så när vi var ridelever på ridskola. Det är viktigt att du vet om att vi har många olika hästar. Vi tycker att olikheter är något fantastiskt, både när det gäller hästar och människor och vi tänker att det finns så mycket att lära genom att möta just olikheter. 

Du kommer säkert att få en favorithäst här hos oss – men vi uppskattar verkligen att du är öppen för att möta alla våra hästar. Det är något som ingår starkt i vår pedagogiska filosofi. Ibland står det den häst du önskar på hästlistan, ibland gör det inte det. Men du kan vara trygg med att vi har koll! Det kan hända att hästar gör saker som man inte riktigt förstår eller som man blir lite orolig och osäker över. Lite av detta ingår i lärandet, att möta något som först är nytt och okänt – vi guidar dig, men du behöver lita på att vi har den övergripande ‘ramen’. Om det skulle visa sig att någon häst beter sig på ett sätt som inte alls fungerar i en ridskoleverksamhet så brukar det oftast betyda att den inte mår bra, och då finner vi den istället ett nytt hem där den får må bättre. Det här är viktigt för oss och något vi ofta brukar få höra positiva kommentarer om, vår inställning till våra älskade hästkollegor. Det vi önskar av dig är att du – precis som vi – alltid tänker snälla tankar om och alltid pratar väl om alla hästar. De är så värda det. Och det kommer dessutom garanterat att gynna ditt lärande!

Om du funderar över storlek på häst så tipsar vi dig om att läsa detta inlägg.

Hästlistan finns på två platser. Utomhus sitter den på en stor svart dörr på byggnaden mellan stallet och ridhuset. Inne sitter den på en whiteboardtavla i entrérummet (som vi ibland också kallar teorirummet). Där finns också en hel del annan information som vi snart ska berätta om.

Om du tittar noga på listan så ser du också om hästen går lektionen innan eller inte. Om rutan innan är tom så är hästen troligtvis antingen i stallet eller i hagen. Om det står ett namn i rutan innan ditt namn kan det vara så att hästen är ute på ridlektion. Det kan dock vara så att eleven innan har glömt att avboka, eller avbokat efter att hästlistan är uppsatt. Då står namnet där fastän hästen inte är med på lektionen. Vårt bästa tips är att gå och titta på platsen för hästens utrustning (sadel och träns – särskilt tränsets plats) för att se om det hänger saker där eller inte.

Information i entrérummet

Innan vi går vidare in i stallet stannar vi till och tittar lite extra på den där whiteboardtavlan. Där finns en hel del saker som kan vara väldigt värdefullt att ha koll på. Bland annat står det vem/vilka av oss som jobbar just denna dag, vilken som är veckans ridövning och så finns det ett lektionsschema och en terminsplan. Titta gärna lite extra på den tavlan när du kommer nästa gång!

Det finns också en annan vägg med en massa bilder på våra hästar. På hästlistan har du säkert sett att våra hästar har olika ‘favoritfärger’. Det är den färgen som följer hästen. En häst som exempelvis har orange som sin ‘favoritfärg’ har orange grimma (ibland blir det dock fel med just grimmor..), orange hink för borstar och orange vojlock under sadeln. På den här väggen kan du leta efter färgen du sett på hästlistan och nu också se ett foto på den hästen du ska rida:

I entrérummet finns många skåp. Dessa är till för dig! Du får gärna låna ett skåp under tiden du är på ridskolan. Det är snyggt med ordning och reda och det hjälper mycket att lägga in saker i ett skåp istället för på golvet.

Det finns lite leksaker i rummet också – hästar och stall förstås! Du får gärna leka med dem, men plocka gärna ihop när du är klar. Kanske har du också lagt märke till vår fina matta. Vi tycker att den är underbar och budskapet den vill förmedla följer samma röda tråd som budskapet vi gav dig om inställningen till våra hästar förut. Det gäller förstås även människor! Vi som driver ridskolan har själva barn med både autism och ADHD. Vi har som föräldrar sett både ångest, depression och upplevt hur det kan vara när barn blir hemma från skolan under flera år för att miljön inte har fungerat. Vi vet vad du menar om du berättar för oss om era utmaningar och vi önskar inget hellre än att vara den plats där du och ditt barn får möjlighet att ‘glömma’ vardagens alla utmaningar en liten stund. Den här mattan är en liten hint om just detta.

Företaget ridskolan är som tidigare beskrivet det som driver verksamheten och anläggningen. Det finns en ridklubb också, för det där lilla extra! Bland annat säljer de fika till självbetjäning. Perfekt när du är lite hungrig eller törstig efter ridningen! Det finns saker i både kyl och frys, och prislistan sitter på kylen. Observera att det inte är samma swishnummer till ridklubben som till ridskolan!

Ridhjälm och ridväst

Nu är du nog väldigt sugen på att gå in i stallet – men först måste du ha en hjälm på huvudet. Om du har egen hjälm kanske du redan har den på dig när du kommer, annars finns det att låna i entérummet/teorirummet.

Vi har även ridvästar att låna ut. Att ha ridväst är något som också rekommenderas. Vår ‘regel’ är att du ska ha det vid hoppning och uteridning. När du rider dressyr får du och dina föräldrar resonera kring vad som är lämpligt. Väldigt små barn kan ha svårt att sitta på hästen i väst och där tycker vi också att det är upp till föräldrar att avgöra. De små barnen har alltid förälder som leder hästen på ridlektionerna och det går väldigt lugnt till.

Vi rekommenderar också att alltid ha handskar när du leder häst och när du rider. Det finns tunna handskar även till sommartid och det förhindrar skav och skador. Skor med klack behöver du ha när du rider. Vanliga gummistövlar räcker fint i början, sedan finns det olika varianter av skor/stövlar på marknaden. Kom ihåg att din kärlek till hästar kommer inifrån och att det inte ett dugg sitter i vad du har för kläder eller i vilken prisklass din ridutrustning är! Hos oss har det ingen som helst betydelse. Det enda som är viktigt är att du behandlar hästar och människor väl.

Stallet

Nu går vi äntligen ut i stallet! Vi har i dagsläget bara ett litet stall med åtta boxar (fyra uteboxar är strax klara också). De flesta hästar hos oss går på lösdrift när de inte arbetar. Det betyder att hästarna går i stora hagar och att de där har ett utrymme med tak och halm att vila i. Det betyder också att de inte har egna platser i stallet. När du tar in en häst för att göra iordning inför ridlektion får du alltså välja vilken ledig box som helst. Vi gör alltid iordning hästarna i boxar, endast en eller två hästar har särskilda tillstånd att stå på stallgången. Tea och Silver gäller detta för i dagsläget. På deras fotoskyltar finns en liten symbol för detta.

Det finns en hel del att tänka på när du befinner dig i ett stall. Vi har satt upp en lapp med några olika små rutor. Titta på den så tror vi att det ska bli tydligt. Vi brukar också ofta prata om dessa saker. Tänk dig att stallet är hästarnas hem och du är på besök. Då behöver du anpassa dig efter hur hästarna har det hemma hos sig och vad som blir bäst för dem. Fråga oss gärna om du vill veta mer!

I stallet finns också bilder på oss som jobbar på ridskolan. Vi är i dagsläget fem ridlärare och ett gäng ungdomsledare. Ungdomarna jobbar på helger, lördagar och söndagar 11.00-16.00 finns de på plats för att hjälpa dig. 

På en särskild vägg i stallet finns också lite extra information som kan vara bra att ha om varje häst. Här kan du exempelvis läsa om det är något du behöver tänka på när du möter hästen inför ridning, när du ska leda den eller om den är extra känslig för någonting. Då kan du förbereda dig lite extra. Ta gärna hjälp av din medföljande vuxen och läs tillsammans!

Hagschemat

Om din häst varken är på ridlektion eller i stallet så är den i hagen. Hos oss ingår det att ibland få hämta in hästen själv – men gör det tillsammans med din medföljande vuxen. Hagarna har olika bokstäver och på väggen i stallet finns dessa bokstäver tillsammans med bilder på alla våra hästar. Bilden känner du igen från entrérummet och från beskrivningen av hästen på väggen. Du kommer säkert också ihåg att din häst har en särskild ‘favoritfärg’. Leta efter bilden på hagschemat och titta sedan på anläggningsskissen för att lokalisera var hagen är.

Toppen, nu är det bara att hämta in hästen! När du hämtar häst i hagen måste du ha hjälm på dig, och helst också handskar. Ta med dig en medhjälpare som kan hjälpa dig att öppna grinden. Vi har både små och stora hagar. När hästarna står och väntar på lektion går de ofta i mindre hagar ca 3-4 st/hage. Hästar i hagar är ‘lediga’ så tänk på att du behöver gå lugnt in i hagen och att du behöver ha koll även på övriga hästar när du hämtar den häst du ska ha. Oftast är de lugna, men det kan hända att de är lite busiga på sin lediga tid. Håll uppsikt! Du leder alltid hästen i grimskaft. Grimskaft hittar du precis innanför dörren.

Några grimskaft ser lite speciella ut, de har liksom en kedja. Dessa kedjegrimskaft använder vi på två hästar som ibland vill ta lite egna små promenader när man leder dem.. Braveheart och Walle. Det finns en instruktion steg-för-steg med bilder som visar hur du sätter fast ett sådant grimskaft. Men du, bli inte nervös om Braveheart ändå hamnar i våran trädgård. Det händer oftare än du anar – även för oss! 🙂

Borsta, sadla och tränsa

Nu har du fått in hästen i en box. Då ska du binda upp den inför skötsel. I varje box finns ett uppbindningsgrimskaft som du fäster i hästens grimma. Det är en säkerhetsåtgärd och förhindrar att hästen vandrar runt i boxen när du sköter den.

Några hästar har täcken på sig. Läs gärna det här inlägget för mer information om det. Vi är på gång att skaffa likadana täcken till alla hästar för att göra det ännu enklare att hitta – det kommer!

Borstar hittar du i hinken med din hästs ‘favoritfärg’. Hinkarna har också samma bilder som korten inne i entrérummet för extra tydlighet. Om det saknas någon borste i en hink så är det helt okej att låna i en annan hink.

Vi kommer inte att gå igenom exakt hur du borstar, sadlar och tränsar i detta inlägg. Det kommer vi att göra framöver. Sadlar och träns hänger i ett litet ‘rum’ i stallet. Det ska bli en större sadelkammare framöver. Sadeln har förstås vojlock/schabrak (‘filt’) i hästens ‘favoritfärg’ och hänger på en krok med samma bild på hästen som du numera är bekant med. Tränsen hänger också på krok med hästens bild. Alla träns har tyglar med olika färgfält. Det är en pedagogisk strategi som vi kommer att berätta mer om i ett kommande inlägg. När du har borstat och sadlat hästen kan det vara bra att veta att du inte får lämna hästen i boxen i träns (du får alltså inte binda upp den i träns). Därför är det klokt att här emellan passa på att gå på toaletten om du behöver – och att klä dig i ridväst om du inte redan gjort det. 

Toaletter kommer vi att bygga riktiga framöver. Tillsvidare har vi sådana här moderna varianter av ‘bajamajor’. Det funkar bra i väntan på bättre!

Att gå till ridlektionen

I stallet sitter en Timetimer – en klocka med ett rött fält som tickar nedåt. Du kommer även att möta en sådan i ridhuset. Den som sitter i stallet får du gärna ansvara för. Ställ den så att ni alla ser när det är dags att gå ut till lektionen. Ni får gå ut fem minuter före lektionens start och ni måste gå alla tillsammans i gruppen. Det får ni hjälpas åt att ansvara för. Fråga alltid om det är någon som inte är klar innan ni börjar gå ut. Hjälp varandra om det behövs!

På varje box sitter ett nummer. Det är i den nummerordningen ni går mot ridlektionen. 1-8. Ni behöver alltid ha minst en hästlängds avstånd mellan hästarna (en osynlig häst mellan varje riktig häst) för säkerhets skull. Gärna lite mer.

När ni står och väntar på ridlektion behöver det vara lugnt runt hästarna. Ni ska stå stilla på led. Ibland händer det att ridlektionen innan är försenad. Vi försöker hålla tider, men ibland händer det något oväntat som gör att det behöver få ett bra avslut innan man kan släppa iväg gruppen. Ofta är det vid hopplektioner som det kan dra ut lite på tiden. Vi ber om överseende och förståelse med det.

Ridlektionen

När du går in i ridhuset går du direkt till höger och följer väggen. Den första hästen som kommer in går längst bort (följer hela långsidan) om det är helt tomt. Om det är en grupp innan där några hästar lämnar och några står kvar så fyller man på bortifrån på samma vis men i luckorna mellan hästar som eventuellt står kvar.

Gruppen står alltid helt stilla på medellinjen (mitt i ridhuset) och väntar tills ridläraren säger att det är dags att sitta upp. Ridläraren har ansvar för att först stänga dörren. Det är en säkerhetsaspekt – så att ingen häst får för sig att gå hem precis när du tänkt sitta upp. Invänta!

I ridhuset står det ofta konor i olika färger. Tanken med det är att du kommer att känna igen det du ser från den banskiss du sett på whiteboardtavlan i entrérummet. Ibland kan det se väldigt svårt ut med massor av saker – du kommer snart att märka att det är logiskt och inte så klurigt som du kanske tror. Det ska vi berätta mer om i inlägget om den pedagogiska miljön.

Vi har en stor Timetimer i ridhuset. Den ställer vi när lektionen startar. Vi har lektioner som är 60 minuter, 45 minuter och 30 minuter. Tiden startar när ridläraren säger ‘varsågod att sitta upp’. Där kan du sedan se hur mycket som är kvar av din ridlektion under lektionens gång, eftersom det röda fältet successivt försvinner. Ibland använder vi whiteboardtavlan, precis som i en vanlig skola – särskilt på de högre nivåerna för att förtydliga abstrakta resonemang.

Publiken/de medföljande vuxna som inte behövs som ledare till sina barn får gärna sitta och titta på ridlektionen. Vi kommer att bygga en stor läktare bakom sargen där det idag finns ett tomrum. Dock har vi inte hunnit dit ännu då vårt ridhus är väldigt nytt. Därför har vi ordnat en provisorisk läktare bakom en markering av hinderstöd/bommar. Det fungerar tills vidare. Det du som publik behöver tänka på är att det hörs väldigt bra in till ridläraren och eleverna vad du säger. Det allra bästa är alltså att du försöker att vara så tyst som möjligt för att inte störa. Det kan vara väldigt spännande och lärorikt även för medföljande att följa lektionens upplägg och lärande.

Efter ridlektionen

När din ridlektion är slut lämnar du antingen över hästen till någon som ska ha den efteråt, eller så får du ta den tillbaka till stallet för att sadla/tränsa av. Du får då information om vad din häst ska göra sedan (stå kvar i stallet eller gå ut i hage). Det är viktigt att du väntar tills du får klartecken från ridläraren innan du går ut med hästen från ridhuset och det är då alltid den bortre hästen (från dörren sett) som börjar att gå.

När du har tagit av hästen utrustningen vill vi att du tvättar bettet (det som hästen haft i munnen). Du doppar det då i en hink med vatten som finns i stallet. Sedan hänger du in utrustningen på rätt plats. Du borstar också av hästen litegrann och tackar för er stund tillsammans genom att du klappar och berömmer den. Du får inte ge hästen godis eller något ätbart utan att fråga oss först!

På vår/sommar/höst rider vi oftast inte i ridhuset utan ute på ridbanan. 

Förr red vi alltid på ridbana, femton år i ur och skur. Nu använder vi den bara när det är fint väder. Vi rider också ute i naturen ca 2 ggr/termin i ridskolans ordinarie verksamhet. Det kan vara äventyrsritt, klättring i backar eller konditionsträning i vår stora gräshage. Där finns också några terränghinder i lagom storlek för alla våra hästar.

Det var allt för denna gång! Vi hoppas att du kan ha hjälp av det här inlägget när du besöker oss på ridskolan- Men kom ihåg – det är en skola och du är här för att lära. Ingen fråga är för konstig ❤️

Tack för idag och välkommen tillbaka!

Hälsar Maria och alla kollegor på Björkviks Ponnyridskola

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.