Varför får jag aldrig rida stora ponnyer?

Då och då kommer ovanstående fråga, och vi vill med detta inlägg berätta hur vi tänker.

Vår ridskola är en ponnyridskola, med ponnyer i kategori A, B, C- och D. Det är (ännu) relativt ovanligt att bedriva så kallad riktig ridskoleverksamhet med ponnyer i kategori A & B. Detta främst av ekonomiska skäl; man tänker i allmänhet att en C & D-ponny kan gå lektioner med både yngre barn, ungdomar och vuxna och att den därmed täcker upp en stor del av verksamheten. Det kan inte en mindre ponny göra på samma vis.

Detta betyder således också att barn i storlek mindre på många håll ofta sitter på alldeles för stora ponnyer (i vissa fall stora hästar). Det fungerar ofta bra, hästarna kan sitt jobb och är snälla. Men vi har en annan tanke med ridutbildning!

En viktig del i att verkligen lära sig rida – och att hantera hästar – är att varje elev ges möjlighet att på egen hand hantera och rida hästen i en mängd olika situationer. Det är ofta inte möjligt fullt ut om barnet är litet och ponnyn/hästen är alltför stor.

Hos oss matchar vi ryttare med ponny på det vis att det ska fungera just storleksmässigt. En liten ryttare rider här därför på en mindre ponny, och storleken på ponny ökar i takt med att ryttaren växer. Ibland ges mindre ryttare möjlighet att prova större ponnyer om vi tillfälligt behöver plocka in sådana i ridgruppen – men då är det alltså mer ett undantag än en vana.

Vi förstår att längtan efter att rida ser väldigt olika ut hos olika individer. Ibland innebär längtan att rida just denna längtan att på egen hand kunna manövrera sin ponny genom situationer tidigt i sin ryttarkarriär. En ponny i rätt storlek ger stora möjligheter till just detta, och våra ridövningar kan därför ha en ganska avancerad svårighetsgrad även för relativt ovana ryttare.

Längtan att rida kan också vara en längtan att sitta högt upp och att känna ett stort mäktigt djur röra sig. Det förstår vi! Och till den som känner den längtan brukar vi rekommendera andra ridskolor där man bättre kan få just denna upplevelse.

Kort sagt; Om du är i storlek att rida en liten ponny hos oss, men önskar att enbart rida de stora ponnyerna – då är vi tyvärr inte rätt ridskola för dig! Om du däremot älskar känslan av att tidigt kunna själv, och om du ser vad du kan göra här tillsammans med våra små ponnyer som du inte på samma vis kan göra med stora – då är vi helt rätt!

Välkommen till vår fantastiska ponnyvärld!

2 kommentarer

 1. Hej!
  Förut hade ni en planering utlagd för vad som skulle tränad/ridas de olika veckorna. Det var väldigt bra. Är det något ni kommer att ha även i fortsättningen?

  Mvh
  Cecilia Schönbeck (Frejas mamma)

  1. Hej!

   Javisst! Det ska vi ha! Den kommer ut under helgen 🙂 Vi har startat terminen med lite andan i halsen, men snart är vi i fas! Hälsningar Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.