TÄCKESTIDER!

Nu har några av våra ponnyer börjat med täcken, och för att underlätta på- och avklädnad (som ibland blir elevers ansvar) har vi här fotat en bildserie hur det går till. Bildserien kommer också att sitta på väggen vid täckeshängaren i stallet. Den visar hur man tar på ett täcke. När man tar av det gör man helt enkelt i rakt motsatt ordning.

Bind alltid upp ponnyn när du ska klä på eller av täcke. Alternativet är att någon hjälper dig att hålla i ponnyn. Visa ponnyn täcket så att det inte blir en överraskning – det kan skrämma!
Vänd täcket rätt (spännen och ringar framåt mot ponnyns hals).
Lägg försiktigt täcket på ponnyns rygg.
Knäpp spännena under ponnyns hals. Det går enkelt med hake + ring.
Så här!
Sedan knäpps gjordarna under magen. De ska sitta i kors. Den främre remmen i den bakre haken och tvärtom. Tänk på att ha uppsikt över ponnyn och att aldrig sätta ned dina knän i golvet. Sitt på huk för att snabbt kunna flytta dig om det behövs.
Hakarna kan vara lite kluriga!
Så här!
Längst bak finns det oftast en svansrem. Den ska sitta fast på vardera sida och ligga under svansen.
Så här! Vissa täcken kan ha benremmar istället. De ska då fästas runt vardera ben. Det som kan vara klurigt är att benremmar alltid ska fästas kring ”rätt ben” på båda sidor – men gå ett varv om varandra mellan ponnyns ben. Fråga oss så visar vi dig!

Det är superviktigt att göra i denna ordning – framifrån och bak – när man klär på täcke. Det är lika superviktigt att göra i omvänd ordning – bakifrån och fram – när man klär av täcke. För allas lugn och säkerhet! 

Vi visar dig gärna – och alla frågor är bra frågor!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.