Ridskolan + pedagogiken = vi!

Om någon skulle fråga; vad är det som gör just Björkviks Ponnyridskola till det den är? Då skulle jag svara att jag hoppas att det är pedagogiken. Jag skulle nog också säga något om att Björkviks Ponnyridskola är en ambition om ’framtidens ridskola’ – att den både är ett forskningsfält och en prototyp för just det. Eller så skulle jag säga att det helt enkelt bara är en lite annorlunda ridskola 🦄🌈🧩 I det här inlägget ska jag berätta lite om hur det började och hur det blev!

Alla dessa fina ord har ni helt nyligen skrivit till/om oss ❤

Jag var 10 år när jag bestämde mig för att starta Björkviks Ponnyridskola. Den hette till och med så i mina tankar redan då. Jag är född och uppvuxen här i Björkvik och det var bestämt redan då att det var här jag skulle bo. Jag hade bestämt en hel del redan då, och det fanns nog ett gäng som trodde mig – absolut! Men ganska många tänkte nog något i stil med att ‘jaja, det är ju i alla fall roligt att flickan har drömmar’…

Jag var 25 år när vi startade. Året var 2006. Då hade jag träffat Jörgen som var beredd att göra det tillsammans med mig. Just då fanns inte den pedagogiska visionen så uttalad och tydlig som den är idag. Men det fanns ett frö, en dröm om att förmedla en särskild känsla och en tanke om att skapa en plats dit man skulle kunna komma oavsett vem man var. Den stora hästvärlden utanför hade skrämt mig en hel del, både som barn och som ung vuxen på väg mot ridläraryrket. Jag hade uppfattat att man var tvungen att vara orädd, tuff och hård (och kanske också lite arg) för att kunna ‘lyckas’. Jag var inte alls sådan och ett tag trodde jag att jag inte skulle kunna följa mina drömmar just på grund av det. Hemskt, eller hur?!

Bild från vår första ridlägersommar 2007

I takt med att jag förutom olika ridlärarutbildningar under hela mitt vuxna liv i olika omfattning studerat (ett numera stort antal högskolepoäng) pedagogiskt arbete har ridskolan också fått en tydlig och uttalad pedagogisk riktning. Idag har jag en fil.kand i pedagogik, en fil. magister i pedagogiskt arbete och blir till sommaren legitimerad gymnasielärare i pedagogik och sociologi. Ridskolan har vuxit  som organisation och vi är numera ett helt team av fantastiska medarbetare. Det finns en pedagogisk tanke bakom allt vi gör, alla bilder, all färgkodning, all planering och all struktur – och även om vi alla som arbetar här är och tillåts vara unika individer (både människor och hästar) så arbetar vi enligt samma vision. Vi kan på riktigt säga att Björkviks Ponnyridskola är en ridskola som bedrivs enligt både beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund, både när det gäller hästkunskap, ridlära och det pedagogiska arbetet. Det är det sistnämnda som gör oss lite extra unika.

Kollegorna!

Omkring år 2017-2018 fick omvärlden upp ögonen för att det skedde något spännande och nytt hos oss. Lärandet kom i fokus och man förstod att vi gjorde saker på ett annorlunda vis jämfört med ’den traditionella ridskolan’. Ridlärare från andra ridskolor började att ställa nyfikna frågor, likaså Svenska Ridsportförbundets olika distrikt runt om i landet. Jag fick frågan om att inspirera, föreläsa och utbilda andra – och det gjorde jag. Konceptet ‘Ridskolepedagogik’ vaknade till liv – det som helt enkelt är kärnan i vår pedagogiska filosofi och vårt pedagogiska arbete – och det spreds. Fantastiskt roligt och mycket hedrande! Om ni är nyfikna på Ridskolepedagogik så finns det mycket att läsa här.

På Björkviks Ponnyridskola försöker vi varje dag att leva denna filosofi – och vi utvecklar den hela tiden. Vi provar, förnyar och tar del av ny forskning som vi implementerar i ridskolans verksamhet. Vi försöker att leva som vi lär och lära i det vi lever – i en härlig blandning. Vi gör absolut inte alltid ’rätt’ och vi är alltid redo att förbättra! Vi uppskattar öppenhet, återkoppling och önskemål, även om vi inte alltid kommer att kunna möta och uppfylla allt. Vi har funnit vår väg, vår nisch och vår riktning. Vår dröm och vision är numera att visa fram att en ridskola faktiskt kan bedrivas just på det här viset. Lite annorlunda!

Ni som rider hos oss på Björkviks Ponnyridskola kanske inte uppfattar det riktigt så. För er är detta ‘hemma’ och något ni är vana vid. Det är vi så glada för! Det är så här vi vill att barn och unga (och deras vuxna) ska få göra sitt första möte med hästvärlden – vi har skapat vår egen lilla bubbla. Utifrån fortsätter nyfikenheten och intresset. Parallellt med ridskolans verksamhet finns nu en annan verksamhet som växer (så mycket som jag låter den att växa beroende av tid); utbildningar, kurser och inspiration till andra ridlärare och andra ridskolor om det som är vår vardag. Det är häftigt!

Bild från en av alla de föreläsningar/utbildningar jag gjort

Det bästa är att vi har bara börjat! Vi har oändligt många år framför oss. Jag känner mig fortfarande som en liten ponnytjej, fortfarande långt ifrån bilden av den jag trodde att jag måste bli för att kunna driva en ridskola, och för den delen; för att utbilda andra ridlärare. Men oändligt stolt över att det faktiskt gick ändå! Jag blir för varje dag allt mer övertygad om att hästbranschen behöver nytänk, nya förebilder och nya strukturer. Om jag och mina kollegor på Björkviks Ponnyridskola kan bidra med så bara en bråkdel så är det en stor ära och något vi ska göra med stolthet!

Oavsett om du som läser är ridelev, medföljare eller ridlärare på någon annan ridskola någon annanstans; TACK för att du ser, uppskattar och lyfter vad vi gör och TACK för att vi får göra detta tillsammans med just DIG!  ❤

/ Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.