GRUPPER & NIVÅER

Våra ridnivåer sträcker sig från Hästis för de allra yngsta – till Bronsnivå. Nedan kan du läsa mer om vad respektive nivå innebär. Vill du/ditt barn börja rida hos oss är det jättebra om du först tittar här och sedan kommer med förslag på vilken grupp du tror kan passa. Ofta väljer vi att placera ny elev i en grupp som befinner sig en nivå lägre än önskat för att bilda oss en egen uppfattning – men för att därefter snabbt kunna flytta vidare vid behov.


Hästis – 60 min

Ridning och teori för våra allra yngsta ryttare i ålder ca 2-5 år. Läs gärna mer om Hästis här.

 

Nybörjare– 30 min

Rider med ledare (förälder eller annan vuxen) i skritt och trav. Styrövningar, banor och bommar är vanligt. Siktar mot märket Silverhästen.

 

Fortsättning – 45 min

Samma upplägg som nybörjargrupp, men rider lite längre pass och klarar de flesta moment utan ledare. Siktar mot märket Guldhästen.

 

Märke 1 – 45 min

Rider helt utan ledare och börjar även mot slutet av nivån att prova på galopp. Hoppar små hinder. Siktar mot Ryttarmärke I.

 

Märke 2 – 60 min

Rider i skritt, trav och galopp. Hoppar små hinder och enkla banor. Siktar mot Ryttarmärke II.

 

Märke 3 – 60 min

Rider i alla gångarter på olika typer av hästar. Har viss förståelse för betydelsen av ryttarens sits, hjälper, känsla och inverkan för samspelet med hästen. Hoppar banor med olika typer av hinder upp till ca 50 cm och siktar mot ryttarmärke III.

 

Märke 4 – 60 min

Rider obehindrat i alla gångarter på olika typer av hästar. Har förståelse för betydelsen av ryttarens sits, hjälper, känsla och inverkan för samspelet med hästen. Börjar också med hjälp av detta att kunna rida hästen i rätt form och balans. Hoppar banor med olika typer av hinder upp till ca 60 cm och siktar mot det lite svårare ryttarmärke IV.

 

Märke 5 – 60 min

Rider obehindrat i alla gångarter på olika typer av hästar, även ridskolans yngre ponnyer på väg in i verksamheten. Har god förståelse för betydelsen av ryttarens sits, hjälper, känsla och inverkan för samspelet med hästen. Rider med hjälp av detta hästen i rätt form och balans. Hoppar banor med olika typer av hinder upp till ca 60-70 cm och siktar mot det svårare ryttarmärke V.

 

Brons – 60 min

Rider obehindrat i alla gångarter på olika typer av hästar, även ridskolans yngre ponnyer på väg in i verksamheten. Har mycket god förståelse för betydelsen av ryttarens sits, hjälper, känsla och inverkan för samspelet med hästen. Deltar aktivt i ridlektionens upplägg och utförande genom egen analys och reflektion av utmaningar och möjligheter. Ser sin roll som goda förebilder för ridskolans yngre elever och agerar alltid därefter. Rider hästen i rätt form och balans på LB-nivå i dressyr med moment/rörelser ur LA. Hoppar banor med olika typer av hinder upp till ca 80 cm.

 

Vuxen – 60 min

Vi är i huvudsak en ridskola för barn. I mycket liten skala finns även ridning för vuxna. Viktgräns finns och måste respekteras.