RYTTARMÄRKEN

Under vårterminen erbjuder vi alla våra elever att träna inför och att rida upp för Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken.

Märken finns på alla nivåer. De allra första barnmärkena heter Vita Hästen, Gula Hästen, Röda Hästen, Blå Hästen, Gröna Hästen och Bronshästen. Dessa märken är teoretiska (praktisk teori, hästskötsel) och erbjuds då och då på särskilt anordnade teorikurser.

Därefter följer de ridmärken vi på många sätt bygger våra ridgruppers kunskapsnivåer kring. Silverhästen  (Hästis, Nybörjargrupp), Guldhästen (Fortsättningsgrupp), Märke 1, Märke 2, Märke 3, Märke 4 och Märke 5.  

Varje ridgrupp kommer att få information om just sin märkestagning. Fråga gärna om du undrar över något!

Tanken är att i och med märkestagningarna skapa spännande och annorlunda lärsituationer. Självklart är det inget krav att ta ryttarmärken, men många elever brukar tycka att det är roligt!

Träningen för märkets ridmoment är för alla grupper att inbakad i ridlektionsplanen. Silverhästen (Hästis, Nybörjargrupp) och Guldhästen (Fortsättningsgrupp) kommer sedan att ta sina märken på ridlektionstid, medan Märkesgrupperna 1-5 som har svårare moment kommer att ges möjlighet till detta vid särskilt anordnade märkestagningstillfällen. För de märken som har teorimoment ordnas kurser utöver ridlektionstid. Mer information om detta kommer under våren.

Försäljning av alla märken sköts av ridklubben Björkviks Ponnyridklubb och för att kunna köpa märket är medlemskap i denna obligatoriskt.

Nedan finns beskrivningar för de olika märkena samt i det fall det finns, även länkar till dressyrprogram och banskisser från Svenska Ridsportförbundet.

 

Vita Hästen (teorimärke)

Att kunna gå in till hästen på rätt sätt. Att kunna förbereda hästen för ridning (borsta och kratsa hovar). Att kunna beskriva fem regler som gäller i ett stall.

 

Gula Hästen (teorimärke)

Att kunna leda hästen i skritt, vända korrekt och leda hästen i skritt tillbaka dit man startade. Att kunna beskriva vilken utrustning hästen behöver vid ridning och vad utrustningen heter.

 

Röda Hästen (teorimärke)

Att veta varför man ryktar hästen, berätta två saker och visa hur man gör. Att kunna vad som är skyddshår på hästen. Att kunna fyra olika hästfärger (bland de hästar som står i stallet).

 

Blå Hästen (teorimärke)

Att  veta  vad som är hästens grovfoder. Att veta  vad som är hästens kraftfoder. Att veta vad hästen mer kan äta (två saker). Att veta vilket humör hästen har när öronen är spetsade och när de är bakåtstrukna

 

Gröna Hästen (teorimärke)

Att kunna peka ut fem av hästens delar. Att kunna tre tecken som hästen kan ha på huvudet. Att kunna tre tecken som hästen kan ha på benen.

 

Bronshästen (teorimärke)

Att kunna sitta upp och av på rätt sätt. Att kunna starta och stanna hästen. Att kunna de raka ridvägarna (kan göras med käpphäst). Att kunna gå de böjda ridvägarna (volt och volt tillbaka, kan göras med käpphäst).

 

Silverhästen (Hästis, Nybörjargrupp)

Att kunna styra hästen mellan uppsatta koner i skritt. Att kunna rida de raka vägarna i skritt. Att kunna rida de böjda vägarna i skritt. Att kunna rida lätt i trav en långsida, sakta av till skritt och stanna.

 

Guldhästen (Fortsättningsgrupp)

Att kunna sadla och tränsa. Att kunna rida de raka vägarna i trav och styra hästen mellan uppsatta koner i trav. att kunna rida de böjda vägarna i trav. Att kunna fatta galopp och galoppera i cirka tio meter

 

Märke 1

Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.

Godkänt caprilliprov för Ryttarmärke 1 (dressyr + hopp).

Länk till caprilliprogram, Märke 1

 

Märke 2

Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.

Godkänt caprilliprov för Ryttarmärke 2 (dressyr + hopp).

Länk till caprilliprogram, Märke 2

 

Märke 3

Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.

Dressyr: Specialprogram.

Hoppning: Bana med 4 hinder enligt skiss.

Länk till dressyrprogram, Märke 3

Länk till banskiss hoppmoment, Märke 3

 

Märke 4

Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.

Dressyr: LC:1

Hoppning: Banskiss

 

Märke 5

Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.

Dressyr: LC:2

Hoppning: Banskiss


Under höstterminen erbjuder vi också alla våra elever att ta det årliga Ridborgarmärket!