TEORIVECKA 13-19 MAJ

En av vårens ridlektionsveckor frångår det ordinarie schemat. Vi kallar det ’teoriveckan’ och det är också samma vecka som Regnbågshoppet går av stapeln i dagarna tre.

Teoriveckan innebär att vi under fyra dagar erbjuder ett stort antal olika teoripass där det är fritt fram för alla våra ridelever och deras vårdnadshavare att gå på allt de vill! Notera att vissa pass behöver föranmälan – för att vi ska kunna planera på bästa sätt.

Notera också att det inte är någon ordinarie ridlektion under denna period (13-19 maj). Frånvaro under denna vecka går ej heller att ’rida igen’.

På denna sida presenteras schemat/översikten över de olika teoripass som finns – och som du ser är det en fantastisk blandning av allt möjligt! Varje ridlärare har fått planera sina egna favoritämnen och vi ser fram emot att dela dem med er. Under schemat finns en kort beskrivning av varje pass. Om du vill veta mer – fråga gärna den ridlärare som står som ansvarig för passet!

 
VARMT VÄLKOMNA!
 


Unghästens utbildning: Alexandra och Maria visar och berättar om unghästens ridutbildning, med hjälp av våra ponnyer i olika åldrar. Från grundhantering, till sadelträning, uppsittning och inridning.

Tömkörning: Alexandra visar och berättar om tömkörning. Möjlighet finns också för deltagare att prova tillsammans med några av våra små ponnyer.

Longering: Maria visar och berättar om longering tillsammans med den av våra ponnyer som kan alla longeringskommandon bäst av alla – gissa vem? 🙂 Möjlighet finns också för deltagare att prova en kort stund.

Hästens beteende/språk: Caroline visar och berättar tillsammans med sin egen häst Wiszca om hästens sätt att kommunicera och människans möjligheter att kommunicera tillbaka med sitt eget kroppsspråk.

Utbildningsskalan: Caroline erbjuder ett teoretiskt ’nörd-pass’ om utbildningsskalan (den modell vi använder för häst- och ridutbildning under terminens dressyrlektioner). Det kommer att handla om takt, lösgjordhet, kontakt/stöd, schwung, rakriktning och samling. Ta chansen att fylla på med kunskap!

Körning*: Amelie visar och berättar om körning tillsammans med de av våra små ponnyer som är inkörda. OBS. Anmälan krävs till detta pass: info@bjorkviksponnyridskola.se. Detta för att vi ska kunna ge deltagare möjlighet att få prova att köra.

Hästens sjukdomar: Amelie berättar om hästens vanligaste sjukdomar och om det så viktiga smittskyddet när det gäller hästsjukdomar. Ett livsviktigt pass, skulle man faktiskt kunna säga!

Hästens foder: Amelie berättar om olika fodersorter och hästens näringsbehov. Här får du fördjupad kunskap!

Förberedelser för ridlektion: Elin visar och berättar om hur det går till att förbereda hästen inför ridlektion. Hon kommer att gå igenom skötsel samt borstning och sadling. Det finns också möjlighet för deltagare att öva tillsammans med våra små ponnyer. Detta pass passar särskilt för våra yngre ridelever.

Sadelns och tränsets delar: Elin visar och berättar om sadelns och tränsets olika delar, och hur man plockar isär och sätter ihop ett träns. Hon kommer också att visa hur man tvättar och putsar utrustningen. Detta pass passar särskilt för våra yngre ridelever.

Föräldrakurs: Amelie kommer att hålla i en föräldrakurs där hon går igenom sådant som du som medföljande vuxen kan ha stor nytta och glädje av för att vara dina barn behjälpliga på ridskolan. Hästens skötsel, sadling, tränsning, säker hästhantering, in- och utsläpp i hage och mycket annat. Passa på att ställa frågor!

Voltige*: Amelie visar och berättar om voltige (’gymnastik till häst’) tillsammans med någon/några av våra trygga större ponnyer. OBS. Anmälan krävs till detta pass: info@bjorkviksponnyridskola.se. Detta för att vi ska kunna ge deltagare möjlighet att få prova att göra några enkla övningar till häst.

Utforska Utbildningsskalan*: Maria visar och berättar om utbildningsskalan på ridskolans vis. Progressionen från det första steget till det sista iscensätts och förklaras ur ett pedagogiskt perspektiv. Detta pass passar våra ungdomar och vuxna i Märke 4-5-Bronsgrupp. OBS. Anmälan krävs till detta pass: info@bjorkviksponnyridskola.se 

Löshoppning: Alexandra visar och berättar om löshoppning tillsammans med några av våra ponnyer – yngre och äldre. Som deltagare är du främst publik, men du kan också få prova någon av de olika roller som finns i en löshoppningssituation.

Och så – teoriveckans FINAL – Sitsclinic med Mari Zetterqvist Blokhuis/Ridersposition: Till detta pass har vi bjudit in en riktig sitsforskare! Mari och företaget Ridersposition har fokus på samspelet mellan ryttare och häst. Vid detta tillfälle kommer Mari att visa och berätta om ryttarens sits, både av- och uppsuttet och med hjälp av några ekipage från oss. Hon kommer att berätta om sin forskning och det finns möjligheter att ställa frågor. Vi är superglada att vi har lyckats boka detta populära evenemang till oss och vi kommer att öppna upp även för utomstående att komma som besökare mot en avgift. För ridskolans elever och föräldrar är det gratis!

 
VI SER FRAM EMOT EN FANTASTISK VECKA FULL AV LÄRANDE!