COVID-19, INFORMATION

Situationen med Covid-19 är fortsatt mycket ansträngd. Detta betyder att alla tillsammans måste ta ansvar för att förhindra smittspridning. Vi är mycket glada över att vi fortsatt får och kan hålla ridskolan öppen för er – och för att det skall vara möjligt är det mycket viktigt att vi hanterar situationen klokt.

På denna sida samlar vi information om hur vår verksamhet arbetar och vad vi förväntar oss av våra besökare. Om du har några frågor eller funderingar går det alltid bra att maila oss på info@bjorkviksponnyridskola.se. Hör också jättegärna av dig om du tycker att vi har glömt något, eller om något behöver förtydligas extra!

Vi har inte många ”inomhusytor” ännu, men de vi har behöver vi minimera besöken i. Därför har vi gjort följande:

Hästlistan samt banskiss över veckans ridövning sitter utomhus på den stora svarta dörren på byggnaden mellan ridbana och stall. Detta för att minimera besöken i entrérummet.

Numera kan du även nå veckans ridövning via vår terminsplanering – lösenordet får du genom att maila oss och be om det! Om du ska ha en häst som redan finns ute på ridbanan – vänta ute.

Entrérummet/teorirummet kommer enbart att kunna nås från den svarta dörren utifrån (genomgången mellan stall – entrérum kommer att vara stängd). Detta för att ha kontroll på hur många som finns i rummet och eftersom glasrutorna i dörren då gör att man ser om någon är på väg in/ut och detta minimerar risk för möten. Handsprit står utanför och innanför dörren – använd denna innan du tar i handtaget.

Maximalt antal personer i entré/teorirummet är nu 3 personer. Detta baseras på golvytan och kravet om 10 kvadratmeter per person. Skylt finns utanför dörren. 

Hjälmar och västar finns normalt i entré/teorirummet. Dessa kommer vi att lägga ut under tiden för lektionsverksamhet. Vi ser just nu över en bra lösning för detta om vädret är ruskigt, men det kommer att vara tydligt när ni kommer till ridskolan.

Maximalt antal personer i stallet är nu 11 personer. Detta baseras på golvytan och kravet om 10 kvadratmeter per person. Skylt finns utanför dörren. Just denna skylt är lite speciell och har till och med uppmärksammats av Svenska Ridsportförbundet då vi delade en bild i våra sociala medier. Den ser ut så här:

På vår Instagramsida ser du hur vi tänker att du puttar skon med din fot.

Stalldörren står alltid öppen. Utanför dörren finns handsprit som skall användas. Inne i stallet håller du dig till den häst/box du blivit tilldelad och går inte runt i onödan. Vi torkar ytor i stallet så som boxdörrhandtag etc varje dag under ridskolans termin.

Maximalt antal personer i sadelkammaren är nu 1 person. Detta baseras på golvytan och kravet om 10 kvadratmeter per person. Skylt finns utanför. Till sadelkammaren finns ingen dörr och därmed inget handtag att ta i. Om du inte vill gå in i sadelkammaren får du gärna hänga ponnyns utrustning vid boxen så fixar personalen in den sedan.

Vi bedömer att det är den första och den sista ridgruppen på schemat varje dag som vi behöver tänka till extra kring (på helgerna även före/efter lunchuppehållet). Våra ridgrupper består av 8 elever och i dessa grupper går samtliga hästar ut respektive in i stallet. I grupperna däremellan är det en rörelse av ca 2-4 hästar per lektion som ”jobbar skift”. Ridläraren finns alltid tillhands i den första och den sista gruppen och kan vara behjälplig att ”slussa ut/in” hästar. Ridläraren (och på helgen den ungdomsledare som arbetar) tar ett större ansvar under denna tid med att förbereda hästarna inför och efter lektionerna.

Elever kommer inte före 20 minuter innan lektionstid och åker härifrån så snart som möjligt efteråt. Maximalt en medföljande vuxen per barn och helst inga fler familjemedlemmar i den mån det är möjligt att lösa.

Om du inte alls vill gå in i stallet så har vi full respekt och förståelse för det. Om du tillhör den första eller den sista gruppen så berätta det för din ridlärare – då ordnar ridläraren så att hästen blir förberedd och ni möter den utomhus. Likaså vid lektionsavslut, då tar ridläraren in hästen och du kan åka hem direkt.

Om du tillhör någon av ”mittengrupperna” och känner samma sak – att du inte vill gå in i stallet – skicka oss ett mail så ska du få hjälp. Allt går att ordna!

Toaletterna städas av oss varje dag under terminerna. Dock kan de lätt bli lerigt och se otrevligt ut på golv och kanter även efter ett enda besök, eftersom man kliver in med ytterskor rakt från lerig mark utanför. I dagsläget har vi två moderna portabla toalett/dassbyggnader – vårt nästa projekt efter ridhuset är att bygga fasta ”riktiga” toaletter. På toaletterna finns tvål, vatten, pappershanddukar och handsprit. Tveka inte att säga till oss om någonting av detta är slut!

Vi önskar att alla som hanterar hästar och boxdörrar etc alltid gör det med handskar på. Ridning sker också med handskar – även när det blir mildare väder.

All ridning sker utomhus – och så har det alltid varit hos oss! Ett ridhus är under uppbyggnad, och när det är på plats kommer vi att återkomma med hur vi hanterar ytor etc inuti detta. (Ett ridhus räknas dock fortfarande som ”utomhus” enligt Riksidrottsförbundet).

Och till sist – man stannar förstås hemma om man känner sjukdomssymptom av något slag!

Med önskan om en frisk och kry vårtermin på ridskolan!