Välkommen till ridskolan!

Som ny besökare på ridskolan kan det kännas som en helt ny värld! Vart ska jag gå? Vad förväntas jag göra? Vem kan jag kontakta? Vi vill med detta inlägg skapa tydlighet genom att visa och berätta. Och du är givetvis alltid välkommen att kontakta oss. Inga frågor är för konstiga – och vi vill gärna veta hur vi kan göra det ännu bättre!

Vår gård är ännu under byggnation och utveckling, och det kommer att ske vissa förändringar i takt med att vi bygger ut och bygger till fler utrymmen. I dagsläget ser det ut så här!

Det första rum du bör besöka när du kommer till ridskolan är det rum vi kallar teorirummet. Så småningom kommer en annan större teorisal att byggas och då kommer detta rum enbart att fungera som entré.

Där hittar du denna vägg:

Här kan du se vem som jobbar, vilken som är veckans övning och var ridningen kommer att ske. Du kan också läsa information om: 1. Att tvätta händer för att förebygga smittor. 2. Hur du vet vilken häst du ska rida. 3. När du ska ha hjälm på huvudet (för barn under 15 år i ALL närvaro hos hästar). På denna vägg kommer också då och då information om extraaktiviteter och annat som kan vara bra att ha koll på. Det går också bra att låna hjälm och säkerhetsväst av oss – och om du känner för att vara Batman någon dag (eller prinsessa eller någon annan figur) så får du gärna klä ut dig! : )

På informationsväggen hittar du också dagens hästlista:

Som du ser har varje häst en egen färg. Vi jobbar just nu med att färgkoda allt som har med respektive häst att göra, för att du helt enkelt ska ställa in dig på en färg och leta efter föremål i samma färg när du exempelvis ska borsta och sadla din häst.

Dagens första grupp gör alltid i ordning hästarna tillsammans med sin ridlärare. Kom gärna en god stund innan för chans att lära dig ännu mer! De följande grupperna har mer eget ansvar när det gäller detta. Det är också (oftast) grupper på en högre nivå. Vi uppmuntrar alltid att hjälpa varandra! Ser du någon som ser förvirrad ut; Kliv fram och säg Hej! Vill du ha hjälp med något? Det är mycket uppskattat av oss och av många!

Bredvid hästlistan sitter en presentation av varje häst! Färgkodad enligt listan.

Därefter är det dags att gå ut i stallet. Kika gärna en extra gång på våra stallregler:

Det första du behöver göra är att lokalisera var din häst är. Ibland kan det på listan se ut som att hästen rids lektionen innan, men det kan vara så att den eleven inte dykt upp (eller avbokat i sista stund). Kommer du ihåg hur hästen ser ut? Titta igen på bilden om du blir osäker.

Stallet ser ut så här. Vi har ännu bara byggt klart den första etappen, vilket betyder att vi bara har åtta boxar. Vi har också en lösdrift som är godkänd för tio hästar. Det kommer under vintern att påbörjas byggnation av nästa etapp stall, så att vi får ytterligare en likadan stalldel.

Det som idag är vårt stall är det som i framtiden kommer att vara vårt A/B-ponnystall. Detta betyder att de minsta ponnyerna idag har ”fasta” platser i stallet, medan de större ponnyerna får låna lediga boxar. Det kan upplevas lite krångligt, och vi är inte helt nöjda med det, men byggnationer tar tid och kraft. Vi måste gå klokt fram. Med lösningsfokus och hjälpsamhet fixar vi detta!

Numret på boxen visar i vilken ordning hästar går ut ur stallet till ridbanan. Lägst nummer i respektive grupp börjar.

När du ska borsta din häst behöver du borstar och redskap. Titta här efter hästens egen färgkod så ska du hitta något. Om du inte hittar så går det bra att låna av annan häst.

På tavlan kan det också stå information om hagar.
Vad ska jag göra?

Det är heller inte helt lätt att veta hur man ska göra när man sköter en häst, och därför har vi en annan informationsvägg med stegvis instruktion. Där kan du läsa och känna på redskap. Det är ingen fara alls att prova sig fram med borstarna. Du kan inte göra galet fel. Övning ger färdighet!

Det viktiga är att du alltid binder upp hästen då du ska sköta om den!

Kika gärna på dessa länkar för att lära dig mer:

Hur man möter hästen i boxen

Att sadla, steg för steg

Att tränsa, steg för steg

Men kom ihåg – du måste inte kunna det på direkten. En ridskola är en skola och vi är glada att få lära dig!

Här hittar du sadlar! Leta efter hästens färgkod.
Här hittar du träns. Namnskylt med bild på hästen finns! I hinken sköljer du bettet (det som hästen haft i munnen) efter ridning.

Ta dig tid att titta på Ridsportens Ledstjärnor. Dessa arbetar vi efter och vi hoppas att du hjälper oss med det! Det bidrar till en härligt vänlig och hjälpsam atmosfär på ridskolan. Viktigt!

Ibland händer det att du behöver gå ut i hagen för att hämta din häst. Kom ihåg att du måste ha hjälm på dig! Hos oss handlar ridning om så mycket mer än bara ridning; det handlar om hela samvaron med hästen. Att hämta häst i hage är inte en extrasyssla – se det istället som ett fantastiskt privilegium att få tillbringa ännu mer tid med din häst.

Våra hagar är markerade med bokstäver. Hage A och B är mindre rasthagar och det är oftast i dessa du hämtar hästar som står och väntar på att få gå in och jobba.

Det är el i staketen!

När du hämtar häst i hage måste du alltid ha ett grimskaft. Dessa hänger på krokar innanför dörren. Jobba tillsammans med insläpp från hage, barn och vuxen – för säkerhetens skull!

Detta var en liten introduktion till platser och information som är bra att ha när du besöker ridskolan. Fråga oss alltid gärna om det ändå är oklart. Vårt jobb är att hjälpa dig tillrätta!

Varmt välkommen till oss!

Och en sak till förstås; Tills vidare finns toalett i grå byggnad utanför stallet. Riktiga toaletter kommer att byggas framöver.

Kommentera