RYTTARMÄRKEN

Under vårterminen erbjuder vi alla våra elever att träna inför och att rida upp för Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken.

Märken finns på alla nivåer. De allra första barnmärkena heter Vita Hästen, Gula Hästen och Bronshästen. Dessa märken är teoretiska (praktisk teori, hästskötsel) och erbjuds då och då på särskilt anordnade teorikurser.

Därefter följer de ridmärken vi på många sätt bygger våra ridgruppers kunskapsnivåer kring. Silverhästen  (Hästis, Nybörjargrupp), Guldhästen (Fortsättningsgrupp), Märke 1, Märke 2, Märke 3, Märke 4 och Märke 5.

Varje ridgrupp kommer att få information om just sin märkestagning. Fråga gärna om du undrar över något!

Tanken är att i och med märkestagningarna skapa spännande och annorlunda lärsituationer. Självklart är det inget krav att ta ryttarmärken, men många elever brukar tycka att det är roligt!

Träningen för märkets ridmoment är för alla grupper att inbakad i ridlektionsplanen. Silverhästen (Hästis, Nybörjargrupp) och Guldhästen (Fortsättningsgrupp) kommer sedan att ta sina märken på ridlektionstid, medan Märkesgrupperna 1-5 som har svårare moment kommer att ges möjlighet till detta vid särskilt anordnade märkestagningstillfällen. För de märken som har teorimoment ordnas kurser utöver ridlektionstid. Mer information om detta kommer under våren.

Försäljning av alla märken sköts av ridklubben Björkviks Ponnyridklubb och för att kunna köpa märket är medlemsskap i denna obligatoriskt.

Nedan finns beskrivningar för de olika märkena samt i det fall det finns, även länkar till dressyrprogram och banskisser från Svenska Ridsportförbundet.

Vita Hästen (teorimärke)
Att kunna gå in till hästen på rätt sätt. Att kunna förbereda hästen för ridning (borsta och kratsa hovar). Att kunna beskriva fem regler som gäller i ett stall.

Gula Hästen (teorimärke)
Att kunna leda hästen i skritt, vända korrekt och leda hästen i skritt tillbaka dit man startade. Att kunna beskriva vilken utrustning hästen behöver vid ridning och vad utrustningen heter.

Bronshästen (teorimärke)
Att kunna sitta upp och av på rätt sätt. Att kunna starta och stanna hästen. Att kunna de raka ridvägarna (kan göras med käpphäst). Att kunna gå de böjda ridvägarna (volt och volt tillbaka, kan göras med käpphäst).

Silverhästen (Hästis, Nybörjargrupp)
Att kunna styra hästen mellan uppsatta koner i skritt. Att kunna rida de raka vägarna i skritt. Att kunna rida de böjda vägarna i skritt. Att kunna rida lätt i trav en långsida, sakta av till skritt och stanna.

Guldhästen (Fortsättningsgrupp)
Att kunna sadla och tränsa. Att kunna rida de raka vägarna i trav och styra hästen mellan uppsatta koner i trav. att kunna rida de böjda vägarna i trav. Att kunna fatta galopp och galoppera i cirka tio meter

Märke 1
Godkänt caprilliprov för Ryttarmärke 1 (dressyr + hopp).

Märke 2
Godkänt caprilliprov för Ryttarmärke 2 (dressyr + hopp).

Märke 3
Läs om kunskapskrav i utbildningsplan för ryttarmärken.
Dressyr: Specialprogram.
Hoppning: Bana med 4 hinder enligt skiss.

Märke 4
Om bedömningen för dressyrprovet här.
Dressyr: LC:1
Hoppning: Banskiss

Märke 5
Om bedömningen för dressyrprovet här.
Om bedömningen för hoppningen här
Dressyr: LC:2
Hoppning: Banskiss

Under höstterminen erbjuder vi också alla våra elever att ta det årliga Ridborgarmärket!